Szyba sama pęka - O1

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • TAnnA
    Drive
    • 2007
    • 44

Szyba sama pęka - O1

najlepiej skasowa i obserwowac czy sie cos pojawi znowu.
  • Pulse
    Rider
    • 2006
    • 461

Szyba sama pęka - O1

Witam,

Auto mam niecale dwa tygodnie i niestety juz mam pecha, przedwczoraj jeszcze nic nie bylo, a wczoraj zobaczylem pekniecie na szybie - dl. 15cm i postepuje wiec bedzie trzeba wymienic szybe. Z tego co wiem takie rzeczy sie zdarzaja rzadko od napiec wewnetrznych, czy komus przytrafilo sie cos podobnego, serwis chce 560zl brutto za szybe i 230 za robocizne (z dod. czesciami)

Pozdr,
    Pulse
    :: O1 AXR Kombi

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Pulse, A to masz nowe uzywane auto, bo to roznica i to, ze szyba peka moze byc z wielu przyczyn.
      Odrazu tez roznice w cenie bedzie mozna podac dosc znaczna jak auto nie jest juz na gwarancji
      Spritmonitor.de

Komentarz

• Pulse
        Rider
        • 2006
        • 461

Auto jest z 2002r, O1 kombi, wiec gwarancja juz tego nie obejmuje. Auto zostalo zakupione jako uzywane ok. 2 tyg. temu. Z tego co pamietam to bardzo podobna rzecz przytrfaila sie rok temu u mnie w firmie w dostawczym prawie nowym samochodzie Lublin III.
        Szyba jest "zielona, biala jest nieco tansza (30zl).

Komentarz

• Zibi
          Rider
          S_OCP Member
          • 2005
          • 491

Hello

Sprobuj sprawdzic czy w tym aucie szyba juz byla wymieniana, a jesli tak to kiedy - moze sie okazac, ze nie minal rok od ostatniej wymiany i na ta szybe jest jeszcze gwarancja czesci.
          Jesli nie masz juz gwarancji to ja na Twoim miejscu wybral sie do jakiegos zakladu specjalizujacego sie tylko w szybach - i to nie ze wzgledu na ceny, ale ze wzgledu na jakosc uslugi. Popatrz na topic Oskara ponizej - nie wierze, zeby naprezenia budy byly tak wielkie, zeby po 1,5 m-ca poprawnie zalozona szyba pekla. Jesli nie masz zadnego porzadnego szybiarza pod reka to sprawdz czy w Byd\Torun lub w 3city nie ma gdzies Car Glassa lub czegos takiego. Kolega z dzialu technicznego dal mi kiedys cynk, ze w najtrudniejszych przypadkach nawet ASO korzystaja z ich uslug.

Pozdrawiam
          Zibi

Komentarz

• borut
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 299

Odradzam serwis ze względu na cenę. Poszukaj w wyszukiwarce, pękające szyby się zdażają też to miałem i opisywałem, nawet za ile mi to zrobili.

Pozdrawiam
            Powered by VSI PRINS

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Tu jest adres w Warszawie i cena jest duzo nizsza, dlatego moim zdaniem lepiej poszukac firmy typu Jan-Glass czy cos w tym stylu i tam wymieniac.

Mozesz spytac na forum http://www.dieselteam.pl/site_main.php
              Moze, ktos bedzie wiedzial gdzie w Twojej okolicy wymieniaja szyby
              Spritmonitor.de

Komentarz

• Pulse
                Rider
                • 2006
                • 461

Dzieki bardzo za informacje, szkoda ze do Wa-wy mam tak daleko, wiec raczej nie skorzystam z oferty TRZASK. Dzwonilem do JAAN - Nordglass cena 568zl brutto z wymiana zielona szyba z paskiem, dodatkowy plus ze cala robota w ~2 godziny! W Skodzie (Skoda Torun) mowili ze musialbym auto dac rano a odebrac po 15. bo sam montaz trwa krotko a potem klej schnie przez pol dnia i zaplacilbym kolo 800zl, JAAN uzywa szybkoschnacego kleju dlatego byloby szybciej i taniej.
                --
                Pulse

Komentarz

• daneczek76
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 3642
                  • Toyota

Nie chce cie martwic ale koleś miał to w Audi okazało się że auto było po dobrym dzwonie i powstawały naprężenia i jaką by szybe nie wstawił to po jakimś czasie pękały ,Miejmy nadzieje że twój przypadek jest inny że to tylko poprostu było jakies małe pęknięcie albo cosik podobnego i od nagłych zmian temperatury itd....sie robi. Ja bym autko sprawdił dokładnie pozdrawiam i życze powodzenia
                  [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• Pulse
                    Rider
                    • 2006
                    • 461

Mam nadzieje, ze nie. Nie widac zeby auto bylo po dzwonie, a poza tym wiem ze to dziwne ale czasami szyby same pekaja, tak jak mowilem u mnie w firmie zdarzylo sie to w prawie nowym aucie dostawczym.

Komentarz

• splawik
                      L&K
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1292

W mojej poprzedniej octavi szyba pękła 2 tygodnie po wyjechaniu z salonu.Zrobili na gwarancji Potem pękła po 7 latach to zrobiłem w JAAN.Coś koło 550zł z zielonym paskiem i wymianą.

Pozdrawiam
                      A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                      AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                      O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                      -------------------------------------------------
                      Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

daneczek76,

pękały od nagłych zmian temperatury
                        Nie wiem skąd ta teoria ale szyby nie pekają od nagłych zmian temp. Sprawdziłem to w praktyce ok kilku już zim, przy najwiekszych mrozach polewam rano zamarźniete szyby w aucie prawie wrzątkiem. Czy możesz podać mi w wiekszy szok temperaturowy dla szyby.
                        Natamiast co innego jeśli szyba ma małe pęknięcia po udrzerzeniu kamyka. Wtedy faktycznie takie peknięcie moze przerodzić sie w rysę i poważne pęknięcie. Zreszta pekaja przewaznie przednie szyby. Boczne i tylnie nie pękają bo nie sa uszkodzone mechanicznie przez kamyki. Sam kiedys widziałem jak kamyk udzerzył w szybę i zostawił malutki ślad a za kilka dni wymieniłem szybę bo to był początek duzego pęknięcia.

Komentarz

• daneczek76
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 3642
                          • Toyota

Zamieszczone przez arteles
                          daneczek76,

pękały od nagłych zmian temperatury
                          Nie wiem skąd ta teoria ale szyby nie pekają od nagłych zmian temp. Sprawdziłem to w praktyce ok kilku już zim, przy najwiekszych mrozach polewam rano zamarźniete szyby w aucie prawie wrzątkiem. Czy możesz podać mi w wiekszy szok temperaturowy dla szyby.
                          Natamiast co innego jeśli szyba ma małe pęknięcia po udrzerzeniu kamyka. Wtedy faktycznie takie peknięcie moze przerodzić sie w rysę i poważne pęknięcie. Zreszta pekaja przewaznie przednie szyby. Boczne i tylnie nie pękają bo nie sa uszkodzone mechanicznie przez kamyki. Sam kiedys widziałem jak kamyk udzerzył w szybę i zostawił malutki ślad a za kilka dni wymieniłem szybę bo to był początek duzego pęknięcia.
                          mój drogi kolego przecież napisałem że jest drobne pęknięcie lub odprysk który potem jak są zmiany teperatury lub drgania to pęknięcie powiększa się

Komentarz

daneczek76,
                            OK, Cieszę się i mamy jasność. Zwróciłem na Twój opis uwagę, że spotkałem sie już z powaznymi dyskusjami o ww. teorii. Ciebie to nie dotyczy.

Pozdrawiam

Artur

Komentarz

• daneczek76
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3642
                              • Toyota

spoko pozdrawiam kolege Arteles
                              sam miałem taki przypadek był odprysl , auto przyjechało z trasy z małym odpryskiem mokre itd. stało dwa dni pod domem i z odprysku zrobiło się z ok 10 cm pekniecie i tak mi to wytłumaczono w servisie szybek .

Komentarz

Pracuję...